Skip to main content
Til toppen
Hvordan sørge for pålitelig strømtilførsel?

Hvordan sørge for pålitelig strømtilførsel?

Uønsket nedetid koster penger!

I veiledningen til Forskrift for elektriske lavspenningsanlegg står det bl.a.: «Elsikkerhetsbegrepet innebærer bl.a. en totalvurdering av de forhold som vedrører anleggets bruksområde for å sikre at det blir egnet til formålet.

Valg av løsning for anlegget sammen med nødvendige vern og andre beskyttelsestiltak forutsetter vurdering av risiko forbundet med det aktuelle anlegget. Dette innebærer også at anlegget skal ha tilfredsstillende pålitelighet i strømtilførselen ved at det tas hensyn til beskyttelse mot avbrudd og selektivitet for vern.»

«Eksempler på steder der det er nødvendig med spesiell vurdering av risiko er anlegg i
-              sykehus

-              eksplosjonsfarlige områder
-              hoteller
-              landbruket
-              industribedrifter og annen næringsvirksomhet»

 

Videre står det:

«Forskriften legger ansvar på de som til enhver tid påvirker sikkerheten til anlegget og utstyr tilknyttet dette fra det prosjekteres og ut anleggets levetid. Forskriften opererer derfor med flere som er pålagt plikt til å oppfylle forskriftens krav:
-              prosjekterende, f.eks. rådgivende ingeniører
-              utførende, f.eks. elektroinstallatører
-              eier/byggherre
-              bruker»

 

Dersom en særlig tar for seg det med «pålitelighet i strømtilførselen» og «hensynet til beskyttelse mot avbrudd», og eksemplene der det er nødvendig med spesiell vurdering, vil måten å oppfylle et slikt krav på i forhold jordfeil, være å sørge for å få et varsel før det oppstår en kritisk lav isolasjonsverdi (høy jordfeilstrøm) som vil medføre brudd i strømtilførselen. På den måten får man et varsel og en mulighet for å utbedre feilen før den får utvikle seg til å bli så stor at et vern kobler ut.

Å unnlate å benytte utstyr for å varsle om jordfeil vil være å ikke ta hensyn til pålitelighet i strømtilførselen og dermed ikke ta hensyn til beskyttelse mot avbrudd.

 

Samtidig er det viktig at jordfeilvarslene ikke medfører uønskede alarmer, dvs. alarmer som i virkeligheten ikke er utløst pga. reelle jordfeil, men som følge av normale driftsforhold.

 

Det er derfor viktig at det f.eks. benyttes en jordfeilvarsler som er tilpasset installasjonen og utstyret det skal overvåke.

I produktstandarden stilles det krav til at jordfeilvarslere skal være i stand til å måle over et stort frekvensområde. Mange har derfor erfart at nyere utstyr for jordfeilvarsling melder om høye differansestrømmer der hvor eldre utstyr ikke ga alarm.

Enkelte belastninger i en installasjon medfører ofte store lekkasjestrømmer i høyere frekvensområder, som f.eks. frekvensomformere.
 

For å unngå unødvendige alarmer som følge av høye, normale lekkasjestrømmer, kan det være en fordel å benytte en jordfeilvarsler med mulighet for innstilling av filter. Dette innebærer at terskelen for varsling av lekkasjestrømmer i høyere frekvensområder (f.eks. >50Hz) blir høyere.

 

Jordfeilovervåkingsmodulene i RCMB300-serien, bestående av RCMB301+summasjonstrafoer CTBC20(P)….210(P), har denne bl.a. denne egenskapen. Lavpassfilter ved ulike frekvenser kan stilles inn.
De er jordfeilvarslere type B, og måler dermed både AC og DC feilstrømmer. De kan benyttes i jordede anlegg (TN- og TT-systemer), men også i kapasitivt jordede IT-systemer, som f.eks. i installasjoner tilkoblet et IT-distribusjonssystem.

Modulene er i stand til å måle differansestrømmer opp til IΔn = 20 A med frekvensområde DC…100 kHz.
Summasjonstrafoene i CTBC20P…210P-serien har en integrert magnetisk skjerm og er egnet for applikasjoner med høye belastningsstrømmer eller startstrømmer, som f.eks. i sveiseapplikasjoner.

 

Med RCMB301 kan de kan de enkelte komponentene i differansestrømmen, AC-, DC- og rms verdien vurderes separat. To separat justerbare responsverdier gjør det mulig å skille mellom prealarm og alarm. Når responsverdiene IΔn1 og IΔn2 er nådd, vil utgangsreléene K1 og K2 endre status.

RCMB301 har et RS-485-grensesnitt med Modbus RTU som kan brukes til å overføre

målte verdier og alarmverdier. Innstilling av parametere er også mulig via dette grensesnittet. Med COM465IP gjøres innstillingene på en svært enkel måte.
Normalt vil det være en begrensning når det gjelder avstanden mellom jordfeilvarsler og summasjonstrafo, og særlig for type B, der maks. avstand er 10m. Denne begrensningen gjelder imidlertid ikke for RCMB300-serien, der RCMB301 er montert direkte på summasjonstrafoen CTBCxx. Avstanden mellom denne og Modbus Master kan være opp til 1200m.

 

Den komplette jordfeilvarslerens, som består av RCMB301 + CTBC… kan bestilles med ett komplett eller med separate artikkelnummer.

Les mer om produktserien her

Min side